Цикл уроків «Міста Героїв. Перемоги України у війні», присвячених звільненню населених пунктів різних регіонів нашої держави від російської окупації

05.04.2024 року вчитель історії Щербак В.І. провів урок

“Дискусійний майданчик “Світ без війни” з 7 класом

/Files/images/1_veresnya_18/Діалоги про війну 2.jpg

Інформаційна війна Сучасні війни тривають не тільки на полі бою та на лінії зіткнення. Так росія поширює свою пропаганду про війну проти України і в українському суспільстві, і в усьому світі. Тому потрібно дбати про нашу інформаційну безпеку й навчити наших дітей бути стійкими до викликів. Однак ми не маємо уподібнюватися до ворогів, які написали короткі прості гасла й постійно їх повторюють.

Створення пропаганди для власного суспільства та світу – шлях обмежений і безперспективний, а з огляду на совєтський досвід, який був пронизаний таким способом комунікації із суспільством, – іще й небезпечний, а це може бути на руку ворогу. У цій інформаційній війні ми пропонуємо розвивати в учнів і учениць навички медійної грамотності: дотримуватися інформаційної гігієни, перевіряти факти й джерела інформації, формувати критичне мислення тощо.

Розвиток медіаграмотності, наскрізної навички Нової української школи, – важлива і практично необхідна складова сучасного повсякденного життя. Усебічно про російськоукраїнську війну Нині ми перебуваємо безпосередньо в центрі історичних подій, тому говорити про російсько-українську війну складно. Потік різноманітної інформації огортає нас щохвилини, новини впливають на наш стан, змогу та бажання працювати або вчитися. Однак ми не можемо оминути цієї розмови в школі: ні між колегами, ні з батьками або учнями й ученицями.

Потрібно знайти час і місце в школі для обговорення й рефлексії нашої теперішньої реальності, взаємопідтримки в цих складних обставинах. Ці методичні рекомендації не передбачають чітких алгоритмів, як потрібно говорити про війну. Зважаючи на варіативність ситуацій у класі, школі та громаді, стиль спілкування має бути гнучкий і вимагає плюралізму в сприйнятті та викладі, однак він не має суперечити принципу україноцентричності та утвердженню ідеї захисту України. Найважливіші – особисті історії,

Кiлькiсть переглядiв: 20

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.